Cepelinai tradiciškai ir nevisai

Kiekvienas lietuvis mėgsta cepelinus, na gal ne kiekvienas, bet dauguma. Gaminame juos nekasdieną. Dauguma šeimininkių sako, jog tai didelis darbas. Aš pasigaminu be didesnių pastangų. Kai yra elektriniai pagalbininkai, tai laikas ir susitaupo. Tradiciniams cepelinams reikia:

Jums reikės

12 tarkuotų bulvių,
4 virtų su lupena bulvių
druskos

Mėsos įdarui

faršo
druskos
svogūnų
pipirų

Bulves sutarkuojame, nusunkiame. Išsunktą skystį palaikom, kol atsiskirs krakmolas. Virtas bulves nulupame ir sumalame. Dedame į tarkius, sudedame nusistovėjusį krakmolą, pasūdom ir darome paplotėlius, į kuriuos dedame mėsos įdaro. Dedame į verdantį pasūdytą vandenį ir nuo užvirimo 20 minučių prireiks, kol cepelinai išvirs. Valgome su padažu, spirgučiais ar grietine.

Dabar pagreitintas variantas: tarkuojame bulves, Labai sausai išsunkiame. Puodelyje išmaišom krakmolą su šaltu vandeniu ir pilam karštą vandenį, kol pasidaro labai tirštas vandens “kisielius“. Nerašau proporcijų, nes tai darant pats pamatai, kiek jo reikia. Tada tą “kisielių“ pilame į nusunktus tarkius ir suminkome.   Formuojame cepelinus, metam į verdantį vandenį ir verdam apie 10-12 minučių. Tokie cepelinai labai minkšti, skanūs. Tik reikia nutaikyti tešlos tirštumą, nes ne visiems išeina. Siūlau išbandyti išsivirti iš kelių bulvių, kad suprasti, kaip tai daroma.

Reklama

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s